Снимка ПиксабейГолям удар от Европейска институция понесе България. Европейският съд по

...
Снимка ПиксабейГолям удар от Европейска институция понесе България. Европейският съд по
Коментари Харесай

Европейският съд осъди България, защото върнахме в Турция журналист, бягащ от Ердоган

Снимка Пиксабей

Голям удар от Европейска институция понесе България. 

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) осъди България за нарушаване на възбраната за нечовешко и унизително отношение, и на правото на ефективно средство за защита по Европейската спогодба за човешките права.

Решението е по повод връщането в Турция през 2016 година на турски публицист,   минал нелегално през нашата страна и открит на границата с Румъния в товарен автомобил.

Журналистът изискал юрист, преводач и опция да потърси убежище заради политическо гонене в неговата страна. Вместо това той бил върнат на турските управляващи незабавно, три месеца след опита за прелом през 2016 година в Турция, се показва в известие на съда.

Въпреки опасенията на жалбоподателя, че може да бъде измъчван в Турция, българските управляващи не са разгледали молбата му за интернационална протекция, отбелязва съдът.

Днешното решение планува нашата страна да заплати на жалбоподателя обезщетение от 15 хиляди евро за претърпени неимуществени вреди, написа Българска телеграфна агенция. 

 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР